5 bra sätt att hantera din ilska

Vad är ilska?

Ilskan tillhör våra primära känslor, det är en känsla som alla andra, lika oundviklig. När vi blir arga är det för att vi upplever hot, antingen känner vi oss hotade själva eller så känner vi ett hot mot vår omgivning. 


Ilskan är inte bara negativ, den kan i allra högsta grad motivera oss till förändring. I lagom doser och under konstruktiva former kan en lätt upprördhet skapa både förtroende och tillit. Auktoriteter som visar känslor kan mycket väl få respekt. Precis som alla andra känslor har ilskan sin plats. I rätt grad och under rätt förutsättning.
Hade vi inte haft vår ilska hade vi som art inte överlevt. 

Hur hanterar vi ilska?

Vi hanterar ilskan på tre sätt, genom att uttrycka den, undertrycka den eller lugna den.

När vi använder ilska för att dominera någon till underkastelse blir ilskan negativ.
Vi gömmer oss bakom ilskan på grund av vår rädsla att inte bli bemötta och förstådda. Detta i hopp om att skrämma omgivningen att ge oss det vi vill och behöver. 

När vi undertrycker ilskan, är det för att vi inte tillåter oss att vara arga, inte tillåter oss att visa ilskna vare sig för oss själva eller andra. Det betyder inte att den inte tar sig andra vägar. Passiv aggressivitet annonseras genom bitterhet cynism eller pessimism. Vi underminerar, baktalar eller förhalar. 

Men ilskan behöver inte alls se ut som ilska, eller bära en skepnad av vare sig cynism eller förhalande. Den kan lika gärna leda till hopplöshet. I stället för att uttrycka sin ilska börjar vi se oss själva som maktlösa. Är vi präglade av att inte ha blivit bekräftade, så är just maktlösheten nära till hands då ilskan vänds inåt och vi tvivlar på hela vår förmåga.

Med bättre koll på våra känslor

Ilskan har som glädjen eller sorgen sin grund, när vi lär oss vad som triggar oss, när vi lär oss hur det känns när ilskan vaknar till liv och kan hantera den, undviker vi att skrämma eller göra vår omgivning ledsen. Utveckling är spännande, med bättre koll på alla våra känslor, inte bara ilskan, skapar vi bättre förutsättningar för våra relationer till andra människor.

Det är mycket värt att vara nyfiken på hur vi fungerar, bara så får vi en bättre känslomässig balans och förmåga att skapa öppnare relationer.

1. När du märker att ilskan växer inom dig, samla dig och ta ett djupt andetag


2. Identifiera tankarna kring vad det är du håller på att bli arg på


3. Identifiera vilka av dina behov som finns bakom din ilska


4. Kommunicera dina behov med respekt


5. Respektera att människor är olika och inte alltid har samma behov som du, eller ser på saker på samma sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *