Hur ska jag klara semestern med min partner?

Många frågar sig inför semestern hur det skall gå. Hur allt skall hållas ihop. Kraften är slut efter en hektiskt sista arbetsperiod, skolavslutningar och studenter. Semestern behövs verkligen men med den kommer ju nya krav.

Man vill ha det härligt. Så regnar sommarn bort. Man vill åka utomlands men har inte ekonomin. Man vill absolut inte träffa släkten men det går inte att undvika. Man vill vara snäll men blir en tjatmaskin eftersom man hittar sig själva städandes, matlagandes och diskandes dag efter dag. Man vill så mycket och plötsligt är semestern slut och då undrar man över meningen med att vara lediga tillsammans när man ändå inte kan hålla sams.

Det är svårt att backa tiden, men jag skulle vilja ge ett råd som ni kan följa efter semestern.

Skriv ett brev till varandra.

En sak som ni verkligen uppskattade  under semestern. Skriv en sak som ni uppskattade hos varandra. Skriv en sak som ni inte vill uppleva igen.

När ni läst varandras brev , prata om hur ni skall kunna skapa nästa semester. Skriv ner era tankar och ta fram det brevet när det är dags att planera nästa sommarsemester.

Inför denna semester?

Tänk inte enligt normerna. Det finns inga måsten. Bara du och din partner och eventuella barn finns. Hur mår just ni bäst?

Alla måste inte vara tillsammans hela tiden. Små pauser från varandra, små utflykter in i alldeles egna universum är bra. Bestäm tillsammans när det passar att någon av er går på en konsert med en kompis, eller den andra går en tvådagarskurs i gräskronebindning. 

Gör saker med ett eller två av tre eller fyra barn. Minska kullen, gör olika saker med olika barn. En ensamdag med pappa på skansen för 4 åringen kan bli bästa minnet från hela sommaren. En gocartdag med tonårspojkarna kan bli roligaste dagen för mamman! Att fiska och bara vara, kan vara den varmaste härligaste tillvaron för en pappa och en dotter. Allt behöver inte kosta. Samvaron är oftast det som saknas, tid tillsammans och tid att komma igång och prata. Dela upp er, korta stunder, kanske någon dag. Det är kommunikation, närvaro och samvaro som bygger fina relationer. Att packa ihop alla i en trång bil, åka långt för att träffa en massa andra människor knyter nödvändigtvis inte en familj närmare varandra. 

Tänk på vad som behövs inför ett nytt läsår. Inför en ny termin. Inför en kall höst och en mörk vinter. Behövs på riktigt. 

Tips för första veckan.

Ha inga måsten överhuvudtaget. Låt alla sova så länge de vill. Vila ut. Försök skapa en kravlös tillvaro. 

Tips för andra veckan.

Ta tillfället att vara ensamma med vissa barn, med varandra. Gör något på egen hand, eller med en eller några av barnen. I övrigt, fortsätt att ta dagen som den kommer. Spontanitet är härligt!

Tips till tredje veckan.

Lägg alla gemensamma saker här och under resten av semestern. Ni har vant er vid att vara lediga, ni har gjort roliga saker i olika konstellationer, ni har byggt era relationer. Dags för det stora slaget. Alla tillsammans.

Efter semestern är det många som ändå inte känner att det blev som de ville. Fundera över varför.

Ett par samtal hos en samtalsterapeut brukar vara en bra skjuts in i kommunikation och problemlösning. Kom ihåg att det inte behöver vara världskrig för att boka ett samtal. Ju tidigare desto bättre. Många par kommer när de ”provat allt” och ”Inget fungerar”. Vänta inte.

Du pumpar däcken på cykeln när luften håller på att gå ur.

Du sätter ett plåster på ett skrapat knä.

Du klipper topparna när de är slitna.

Varför inte investera lite i utveckling av relationen?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *